Cultuur ontwikkeling of de cultuur om te ontwikkelen

Een nieuw jaar, een nieuwe dag: uitgelezen kans om te reflecteren en te herzien wat je anders zou willen doen. Wil je de cultuur ontwikkeling naar onze nieuwe economie?! Heb je de cultuur wel om te ontwikkelen? Wat is er veranderd in jouw markt en jouw bedrijf in de afgelopen jaren? Wat kan jij ontwikkelen om met de verandering mee te groeien?  Wat kan jij ontwikkelen om voor de markt uit te blijven?

Cultuur ontwikkelingCultuur Ontwikkeling

Het ontwikkelen van de cultuur is iets dat makkelijk gezegd wordt. We willen innovatief zijn. Meer klantgericht opereren. Alleen waar sta je nu en waar wens je naartoe te gaan? De kernwaarden van de organisatie alsmede het gedrag van de medewerkers maken de cultuur van een bedrijf. Het is dan ook zaak dat in kaart te brengen. Je nulmeting te doen en de medewerkers betrekken. En dan een richting te bepalen. Vaak zien we dat die meting niet of beperkt gedaan wordt. De visie wordt daarentegen wel gemaakt.

Meenemen van de mensen in de ontwikkeling van de cultuur is de basis van het slagen van een cultuur ontwikkeling. Hoe doe je dat? Waar dien je op te letten? De belangrijkste vraag is of je de cultuur hebt om te ontwikkelen?

Cultuur om te ontwikkelen

Een cultuur om te ontwikkelen ontstaat wanneer er aan de volgende voorwaarden voldaan wordt:

  • Er kan, het mag en er wordt daadwerkelijk initiatief getoond waaruit geleerd kan worden => open & veilige leercultuur
  • Er is afstemming op het bestaansrecht van de organisatie en de behoefte van de klant => organisatie & klantgericht
  • Er zijn haalbare en voor een ieder duidelijke doelstellingen => richting

Hoe zit dat in jouw organisatie? Op welke wijze zou dit verder ingericht mogen worden? Wat is je rol als leider hierin? Tijd om erover na te denken, je idee bij te vormen en mogelijk eens over te sparren. Want in deze tijd is het zaak de afstemming te vinden op de economische markt omstandigheden.

Related posts

Leave a Comment