Manager maak jij jezelf overbodig?

Zou het niet heerlijk zijn als jouw team ook goed blijft functioneren als jij er niet bent? Manager maak jij jezelf overbodig?

Gewoon doordat iedereen in jouw team weet wat er moet gebeuren. Ieder teamlid weet waar hij/zij verantwoordelijk voor is, begrijpt binnen welke grenzen kan worden geopereerd en weet welke beslissingen zelfstandig kunnen worden genomen. En ook als het moeilijker wordt, komen jouw medewerkers er als team samen uit. Zonder dat jij, de leidinggevende, aanwezig bent! Durf jij dat aan?

Het is haalbaar, het kan! Het is vaak meer de vraag hoever jij dat ook wenst?

Hoe werkt jouw team, met of onder jouw leiderschap? Hoe wil je dat het werkt? Hoe zelfstandig mogen,kunnen en willen ze werken? En wat kun je doen om dat te bereiken? Veel vragen, nog meer antwoorden. Waar het op neerkomt is: de theorie is prachtig, de praktijk vaak iets complexer. Met de juiste aanpak en stap voor stap groei is er meer mogelijk dan je denkt.

Manager maak jij jezelf overbodig?

Wanneer ben jij een goede leider voor jouw teamleden? Als ik die vraag stel in een rustige omgeving; dan is het antwoord vaak: als ik een voorbeeldrol vervul, inspirerend ben, mijn teamleden help groeien in hun functie en hen naar een hoger niveau til.

Als je de medewerker vraagt waar een goede leidinggevende aan voldoet, krijg je als antwoord: iemand die mij begeleidt bij het beter beheersen van mijn werk, die mij helpt nadenken over de keuzes die we als team of individu kunnen maken, die het team helpt in het verduidelijken van de kaders waarbinnen we kunnen opereren en coacht in persoonlijke vraagstukken. Of: een leider die mij helpt beter te worden in mijn werk, opdat ik op een bepaald moment kan uitvliegen en het werk zelf kan doen zonder hulp.

Het doet me denken aan de Braziliaan Ricardo Semler, CEO en hoofdeigenaar van Semco, in Brazilië het meest geliefde bedrijf om voor te werken: zonder vaste werktijden en andere verplichtingen zoals bedrijfskleding. Velen bepalen zelf hoeveel ze verdienen, werknemers kiezen en beoordelen zelf hun baas en financiële informatie is beschikbaar voor iedereen. Semco-stijl is een nieuwe, menselijke, productieve, stimulerende en in alle opzichten lonende manier van werken.

Zo ver hoef jij niet te gaan, maar wat wil jij bereiken en hoe ver wil jij gaan en hoe bereik ik dat? Die vragen en antwoorden behandelen we in ons programma B.E.T.E.R. leiderschap

Belangrijke beginvraag aan jou: hoeveel tijd per week besteed jij aan de ontwikkeling van jouw medewerkers?

Het meest gehoorde antwoord op deze vraag is: “te weinig of niet!“. En het is voor de meesten een open deur om te vragen: “Wat als je wel meer tijd zou gaan besteden, echt aan de ontwikkeling van jouw mensen..?

Met het BETER Leiderschap programma krijg je heldere stappen waarmee je bewuster leiderschap biedt, waarbij jouw medewerkers groeien naar steeds meer zelfstandigheid; goed kunnen functioneren zonder jouw dagelijkse betrokkenheid!

Nieuwsgierig naar meer?  B.E.T.E.R. leiderschap

 

 

Related posts

Leave a Comment