Wat versta jij onder #Inspirerend #Leiderschap?

Wat versta jij onder Inspirerend Leiderschap? En doe je dat voor jezelf, de organisatie of jouw medewerkers? Wat heeft prioriteit als focus?

Dit klinkt bijna als een idealistische vraag, maar ik kan dit voor mijzelf logischerwijs vrij eenvoudig uitleggen.

 

Als ik de medewerkers weet te inspireren om met meer van hun eigen passie en energie naar hun werk te kijken en de invulling daaraan te geven, zal ik het als leidinggevende eenvoudiger hebben. In plaats van te duwen en te trekken; wil ik de medewerkers zelfstandig in beweging krijgen en houden. En als ik als leidinggevende dan ook nog zorg dat ze weten waarom we de dingen doen die we doen, blijf ik ook het zelfdenkende vermogen stimuleren om de detail invulling te bepalen. Dit lijkt mij veel beter en makkelijker dan micromanagement te moeten doen op al hun werkzaamheden.

 

Als we dit alles met elkaar in lijn brengen; de personen, de functies, het bestaansrecht van de organisatie met de waarden van de organisatie, dan creëren we een stevige basis die past bij de huidige cultuur waarin veel mensen de voorkeur geven voor een vorm van autonomie, maar tegelijk nog wel kaders en duidelijkheid van richting nodig hebben.

 

Nog steeds kijken we hierbij naar ieders Unieke Talenten en Unieke Motivaties; wat heeft deze unieke persoon, jouw medewerker, nodig om met (nog) meer energie naar het werk te gaan?

 

Achterliggende vraagstelling; ga je voor korte of lange termijn resultaat? Op korte termijn kan ik resultaten bereiken door meer directief te instrueren wat er moet gebeuren. Mijn voorkeur is meer de focus op lange termijn: ik ga uit dat ik nu investeer om samen met het team op lange termijn resultaat te krijgen. Mijn ideale doel: des te zelfstandiger en gemotiveerder de medewerkers, des te overbodiger ik ben als leidinggevende!

 

Vraag aan jou: wat doe jij actief aan de inspiratie, zelfsturing, zelfdenkend-vermogen van jouw medewerkers?

 

Wil je zien hoe we kunnen helpen? We hebben een training speciaal voor dit thema!

https://www.BeterLeiderschap.nl

Related posts